Semlor <3
Fettisdagen är inte förrän om en vecka. Men jag tjuvstartade med semelbak. Mums! Enligt mig är semlor ett av dom godaste bakverk som finns. Speciellt gädden är så god. Jag har alldrig riktigt förstått vad som gjort grädden så god tills jag förstod att det måste vara florsockret. Dumma mig. Men i alla fall. Här kommer det godaste receptet på Semlor någonsin! <3


Ger ca 16 - 20 bullar beroende på hur stora du gör dem
Ingredienser
Bullarna | ||
75 gram | ||
2,5 dl | ||
25 gram | ||
1,5 krm | ||
0,5 dl | ||
7,5 dl | ||
1 tsk |
1 dl | ||
Fyllning |
||
300 gram | ||
1 dl | ||
3 dl | ||
Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna, EJ för hård. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Jasg brukar väga degklumparna för att få så jämnstora som möjligt. Ca 90 gram.
5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden med florsocker efter smak och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna, EJ för hård. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand. Jasg brukar väga degklumparna för att få så jämnstora som möjligt. Ca 90 gram.
5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden med florsocker efter smak och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Kommentarer
Trackback