Kalljästa Krispiga Brödbullar

Här kommer ett super gott brödrecept. Brödet är kalljäst ett kanske lite bortglömmt sätt att baka med det blir gudomligt gott. Detta är första gången jag någonsin provat baka kalljästa bröd. Detta receptet rekomenderas stort och är både enkelt och gott. Kalljäsningen gör aå att brödet inte smakar jäst. Hoppas ni gillar det!
8-10 lagom stora brödbullar
KVÄLL:
INGREDIENSER:
4 dl vaten
2 tsk torr jäst
3 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 msk honung
GÖR SÅHÄR:
Rör ihop vatten och jäst tills jästen löst upp sig. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ihop allt till en deg. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet övet natten.
MORGON:
Sätt ugnen på 275 grader på över-under värme eller 260 grader på varmluft.
Placera en plåt mitt i ugen och låt den värmas i takt med att ugnen värms.
Ta upp degen på riktigt mjölat bakbord- degen är kladdig! -
och dra ut den till en platta ungefär 13x40cm.
Behandla degen varsamt så att så lite luft som möjligt kommer ut.
Vik sedan plattan på längden och dra ut den till 8x40cm.
Pensla längden med kallt vatten och strö över solroskärnor och vetemjöl.
Låt degen vila i ca 30. Efter 30 min ta då ut den varma plåten ur ugnen och skär
längden i 8-10 lagom stora bitar som du sedan lägger på plåten.
Något bakplåtspapper behövs inte när plåten är varm fastnar inte degen.
Du kan lägga in en skål med kallvatten och några isbitar för att få en krispig yta.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min. Bröden ska vara gyllene.
Lycka till!


Kommentarer
Trackback